Bij de lineaire formules zagen we dat we bij elke constante toename van bijvoorbeeld x een constante toename van y hadden. Deze constante toename noemde je ook wel de richtingscoëfficiënt. Je kunt op dezelfde manier bij een constante toename in tijd elke keer een constante toename hebben met een factor, de zogenaamde groeifactor. Dit soort formules noemen we exponentiële formules.
In uitlegvideo 1 gaan we laten zien wat precies wordt bedoeld met exponentiële formules en exponentiële groei en hoe deze onstaan. In uitlegvideo 2, wat een vervolg is op video 1, laten we zien hoe je dit kunt toepassen. In uitlegvideo 3 gaan we exponentiële formules opstellen wanneer een tabel met gegevens bekend is. Naast exponentiële groei bestaat er ook exponentiële afname. Wat dit precies inhoud, leggen we uit in uitlegvideo 4.
Wanneer een procentuele toename zich periodiek herhaald, bijvoorbeeld het rentepercentage wat je elk jaar op je bankrekening ontvangt, kun je dit beschrijven met een exponentiële formule. De vraag is dus: wat is dan de groeifactor? In uitlegvideo 1 laten we zien hoe procentuele toename om te zetten is in een groeifactor en dus met een exponentieel verband te beschrijven is. Dit is ook mogelijk voor exponentiële afname. Vandaar dat in uitlegvideo 2 een kort voorbeeld wordt gegeven om procentuele afname te beschrijven met exponentiële afname.
- Video 1: Wat is exponentiële groei?
- Video 2: Exponentiële formules opstellen & gebruiken
- Video 3: Exponentiële formules opstellen bij tabellen
- Video 4: Exponentiele afname
- Video 5: Exponentiële groei & procentuele toename
- Video 6: Exponentiële afname & procentuele afname
In ben inmiddels 50 jaar en ben oor mijn werk weer met en opleiding begonnen.
Maar omdat ik nooit wiskunde heb genoten, heb ik daar erg vel moeite mee.
Met de manier van uitleggen van de stof, heb ik er veel minder moeite mee.
Dit helpt mij bijzonder veel om te kunnen begrijpen hoe de wiskunde in elkaar steekt.
Mijn dank is groot, ga zo door en breid de vakken uit.
Super!! Ik ben ontzettend blij met jullie 🙂
hee, ik heb moeite met wiskunde. bijna elke toets is stressen. Maar jullie site is echt geweldig, je kan er veel van leren en het helpt echt fantastisch
Jullie zijn egt goed xxxx dennis
Hey,
bij de opgave wanneer er voor het eerst meer dan 6 miljoen inwoners zijn, moet het antwoord niet x= 18 zijn. Ik heb de formule met de grafiek, tabel en via de gewone reken manier uitgerekend. Bij x= 17 geeft die 5,9893 inwoners en bij x=18 geeft die 6,0611. Dat is bij alle 3 de manieren om deze som uit te rekenen. Doe ik iets fout?