skip to Main Content

In de komende video’s gaan we het hebben over hypergeometrische verdelingen, beter bekend als het vaasmodel. Het vaasmodel is ideaal wanneer de keuzes zich beperken tot een aantal deelgroepen, zoals bijvoorbeeld de prijzen bij een loterij. Je hebt 1000 loten, waarbij vijf tweede prijzen van 10.000 euro en één hoofdprijs van 50.000 euro. Dan heb je dus drie mogelijkheden bij een lot: geen prijs, een tweede prijs of een hoofdprijs. Je kunt dit ook vertalen naar een vaas met knikkers. Een witte knikker is de hoofdprijs, vijf rode knikkers zijn de tweede prijzen en 994 blauwe knikkers staan voor geen prijzen.

In uitlegvideo 1 leggen we het concept van het vaasmodel uit en hoe je hier mee rekent. In uitlegvideo 2 krijg je een voorbeeldopgave met het vaasmodel. In uitlegvideo 3 laten we zien hoe je het vaasmodel toepast bij probleem met een andere context.

Een veel gestelde kansvraag is de vraag hoe lang je een kansexperiment moet herhalen totdat er succes optreedt. Bijvoorbeeld de vraag: Hoe groot is de kans dat als je met een dobbelsteen gooit, dat je na drie keer gooien 6 ogen gooit? Het rekenen aan kansexperimenten waarbij je herhaalt totdat succes optreedt wordt uitgelegd in uitlegvideo 4 en 5.

  • Uitleg 1: Wat is het vaasmodel? – De hypergeometrische verdeling
  • Uitleg 2: Rekenen met het vaasmodel (voorbeeld)
  • Uitleg 3: Het vaasmodel toepassen
  • Uitleg 4: Experimenten herhalen totdat succes optreedt
  • Uitleg 5: Experimenten herhalen totdat succes optreedt (voorbeeld)

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top